Jong kind (6-8 jaar)
Een jong kind met overgewicht heeft 40-70% kans dat het ook op latere leeftijd overgewicht heeft. Het aantal kinderen met overgewicht is in twintig jaar tijd verdubbeld. Voor veel kinderen van 6 tot 8 jaar is de basisschool het begin van het leren lezen en rekenen. Het jong kind (6-8 jaar) ontwikkelt steeds meer een eigen mening. Bijvoorbeeld over het eten, snoepen, televisiekijken of achter de computer zitten. Ouders kunnen dit gaan merken doordat kinderen iets niet meer willen of tegendraads worden, zoals netjes aan tafel zitten. Hierbij gaat ook de mening van vriendjes en vriendinnetjes een grote rol spelen. Dit komt omdat kinderen meer waarde gaan hechten aan vriendschappen. Er ontstaan daarbij meer gescheiden jongens- en meisjesgroepen. Jongens vinden meisjes namelijk meestal stom en kinderachtig. Meisjes vinden jongens te wild en stoer. Vanaf ongeveer 7 jaar wil een kind meer eigen keuzes maken en verantwoording nemen. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van het geweten. Zo kan een kind van 7 jaar bijvoorbeeld al besluiten om vegetariër te worden.
Ontwikkeling jong kind
Een kind van 6 jaar weegt gemiddeld 22 kilogram. In de twee jaar daarop neemt het gewicht in totaal gemiddeld met 5 kilogram toe. Op 8-jarige leeftijd is een kind ongeveer 1 meter 30 lang. Vanaf het 6e levensjaar vindt er een ontwikkeling tot schoolkind plaats. Er vinden vele veranderingen plaats, zowel lichamelijk als mentaal. Toch vinden de belangrijkste ontwikkeling plaats op het sociaal-emotioneel en cognitief (denkproces) vlak. Dit betekent dat kinderen vanaf deze leeftijd leren logisch te redeneren en te denken. Op sociaal-emotioneel gebied leren kinderen vaak met andere kinderen omgaan. Zo leert een kind van 6 jaar het verschil tussen de middag en de avond, vindt het spelregels belangrijk en kent het vaak alle kleuren. Kinderen van 7 jaar leren verschillende andere dingen. Zo weet een 7 jarige kind meestal het verschil tussen links en rechts. Ook leert het kind zichzelf beter in te leven in de gevoelens van anderen en kan het kind vaak dingen onthouden. De leeftijd van 7 jaar wordt ook wel de scharnierleeftijd genoemd. Dit komt doordat het leven van een kind voor en na 7 jaar wezenlijk verschilt. Zo leert een 7-jarig kind lezen en schrijven. Met deze vaardigheden komt het kind in de volwassen wereld terecht en scharniert als het waren in een nieuwe levensfase. Het denkproces van een kind van 7 verandert zo dat het kind er een andere kijk naar het leven en de wereld op na houdt. Verder leert het kind op 8-jarige leeftijd samengestelde opdrachten uitvoeren. Zoals: “Pak je taalboek, lees eerst het verhaaltje, beantwoordt daarna de vragen en maak de zinnen af in opdracht 2”. Ook leren 8-jarige kinderen het verschillende in geldwaarde tussen briefjes en munten geld. Tevens wordt een kind van 8 jaar zich meestal bewust van zijn plaats tegenover andere mensen in de maatschappij. Zo zal een kind bijvoorbeeld begrijpen dat als volwassenen met elkaar in gesprek zijn het kind even stil moet zijn.
Overgewicht jong kind
Overgewicht blijkt onder kinderen van 6 tot 8 jaar een steeds groter probleem te worden. Het aantal kinderen met overgewicht is in twintig jaar tijd verdubbeld. Een jong kind (6-8 jaar) met overgewicht heeft 40-70% kans dat het ook op latere leeftijd overgewicht heeft. Bij de verschillende BMI waarden kan worden vastgesteld wat de gezondheidsrisico´s zijn. Zo geeft de BMI aan of een kind normaal gewicht, overgewicht of obesitas heeft. BMI is de afkorting van Body Mass Index. Het is een maat voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Bij kinderen tussen 6 en 8 jaar wordt er ook rekening gehouden met het geslacht en de leeftijd. Dit alles samen geeft een schatting van het risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Op de website van DietCetera kan de BMI van een kind worden berekend. Op die pagina staat in een schema weergegeven wat de verschillende BMI waarden van kinderen betekenen. Overgewicht en obesitas kunnen erg nadelig voor de gezondheid zijn. Overgewicht en obesitas vergroten namelijk de kans op hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2 (suikerziekte). Hart- en vaatziekten zijn ziekten aan het hart en aan de aderen. Hierbij is te denken aan een hartinfarct, hartfalen en beroertes. Bij diabetes mellitus type 2 is de werking van insuline verstoord. Zo wordt er te weinig insuline aangemaakt of reageert het lichaam er niet of onvoldoende op. Insuline is een stof die de suikerspiegel in het lichaam regelt. Bij een tekort aan insuline in het bloed kunnen op den duur symptomen ontstaat als: veel plassen en dorst, vermoeidheid en slecht genezende wonden. Kinderen kunnen hier eerder mee te maken krijgen wanneer sprake is van overgewicht of obesitas op jonge leeftijd. Daarnaast kunnen overgewicht en obesitas vooral bij kinderen aanleiding zijn voor pesterijen. Veel mensen denken dat het overtollige vet wel verdwijnt zodra een kind in de lengte gaat groeien. Het kind lijkt dan voor het oog minder dik. Maar het vet blijft echter aanwezig. Dit vet zal alleen verdwijnen als een kind gezonder gaat eten en meer gaat bewegen.
Voeding jong kind
Door voldoende beweging en goede voeding groeit een jong kind (6-8 jaar) zo gezond mogelijk op. Op deze manier wordt er een gezonde basis gelegd voor latere leeftijd. Inclusief een kleinere kans op overgewicht. Het is voor een kind van 6 tot 8 jaar erg belangrijk dat er voldoende groente en fruit wordt gegeten. Het kan lastig zijn als ouder om een kind voldoende groente te laten eten. Vaak vinden de kinderen groenten niet lekker en eten om deze reden te weinig groente. Ook is het van belang dat een kind voldoende drinkt. De dag beginnen met een goed ontbijt bevordert de concentratie op school. Ook zorgt het ervoor dat een kind tussendoor minder trek krijgt. Dit heeft onder andere te maken met voedingsvezels. Voedingsvezels worden ook wel vezels genoemd. Voedingsvezels zijn goed voor de darmwerking. Een goede darmwerking betekent dat de darmen goed de voedingsstoffen kunnen opnemen uit de voeding. Ook zorgt een goede darmwerking vaak voor een regelmatige stoelgang. Vooral bij kinderen is dit belangrijk om verstopping van de darm te voorkomen. Een verstopping van de darm wordt ook wel obstipatie genoemd. Daarnaast zorgen vezels ook voor een langer vol gevoel. Hierdoor kan het eten van ongezonde tussendoortjes worden verminderd. Daarnaast zijn er meer factoren die invloed hebben op het eetpatroon. Op school krijgen kinderen te maken met (ongezonde) traktaties, zoals een zakje chips. Ook kan het voorkomen dat kinderen tijdens overblijven meer spelen dan eten. Hierdoor kunnen kinderen later op de dag meer willen snacken omdat er niet of onvoldoende geluncht is. Het gevolg hiervan kan zijn dat er onnodig vetrijke of suikerrijke snacks worden gegeten.
Sporten en andere buitenschoolse activiteiten verbruiken veel energie. Deze energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). Een ander woord voor energie is brandstof. Hoe meer een kind verbruikt, hoe meer brandstof het nodig heeft. Deze brandstof krijgt een kind binnen door meer te eten. Het is belangrijk dat deze brandstof gehaald wordt uit gezonde voeding en niet uit bijvoorbeeld snoep of snacks. Deze producten kunnen te veel zout of suiker bevatten. Een groot deel van de kinderen van 6 tot 8 jaar krijgt te veel suiker en zout binnen. Een te hoge zoutinname kan leiden tot een te hoge bloeddruk op latere leeftijd. Een hoge bloeddruk is een te hoge druk van het bloed in de aderen. Het gevolg van een hoge bloeddruk is een verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Veel mensen gebruiken te veel zout bij het koken of aan tafel. Ongeveer 25% van het zout dat een jong kind (6-8 jaar) binnenkrijgt, is hiervan afkomstig. Een teveel aan suiker is voor een kind niet goed. Kinderen krijgen suiker vaak in grote hoeveelheden binnen via bijvoorbeeld frisdrank. Het nadeel van deze dranken is dat het veel calorieën levert, maar weinig gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Daarbij kan te veel suiker de kans op overgewicht vergroten. Maar ook de kans op het ontstaan van gaatjes neemt toe. Door veel zoete tussendoortjes wordt het gebit aangetast door suiker uit de voeding. Maar ook suikerrijke dranken als frisdrank en energiedrankjes kunnen de tanden aantasten.
Belangrijke voedingsstoffen voor een jong kind (6-8 jaar) zijn:
- Eiwit: Een kind van 6 tot 8 groeit flink. Niet alleen de botten, maar ook de spieren groeien mee. Voor de opbouw van spieren zijn eiwitten nodig. Bepaalde producten zijn eiwitrijk. Veel eiwitrijk producten bevatten ook veel vet. Bij voorkeur wordt er gekozen voor varianten met minder verzadigd vet en transvet. Het blijkt dat een groot deel van de jonge kinderen te veel van dit slechte (verzadigd- en trans-) vet binnen krijgt. Verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziekten en overgewicht. Een ander slecht vet is transvet. Dit vet ontstaat als bijproduct van het industrieel harden van een vet. Harden is het omzetten van een vloeibaar vet in een vast vet. Goed vet is onverzadigd vet. In onverzadigde vetten zitten belangrijke stoffen voor kinderen. Een voorbeeld is omega 3. Dit vet speelt een rol in de ontwikkeling van de jonge hersenen. Daarnaast draagt het bij aan de vorming van sterke botten en soepele gewrichten.
- Calcium: Zoals eerder staat geschreven groeien kinderen van 6 tot 8 jaar flink. Daarbij vind de lichamelijk groei plaats in botten en spieren. Voor de botopbouw heeft een kind extra calcium nodig. De opname van calcium in het lichaam gaat sneller in aanwezigheid van vitamine D. Tot 4 jaar heeft het kind dagelijks extra vitamine D nodig gehad. Na deze leeftijd is het lichaam van een kind in staat om voldoende vitamine D uit de voeding en zonlicht te halen. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 8 jaar hebben dus geen extra vitamine D nodig, tenzij het kind een donkere tot licht getinte huidskleur heeft. Kinderen met een donkere tot licht getinte huidskleur wordt aangeraden wel extra vitamine D te gebruiken. Een voorwaarde is wel dat kinderen voldoende buitenkomen. Dit in verband met de blootstelling aan zonlicht.
- IJzer: Ook hebben kinderen tussen 6 en 8 jaar voldoende ijzer nodig. Dit heeft te maken met de groei die de kinderen doormaken. Voldoende ijzer is belangrijk in verband met een toename van het bloedvolume (de aanmaak van meer bloed in het lichaam). In combinatie met vitamine C wordt ijzer beter in het lichaam opgenomen.
Richtlijn hoeveelheden
Voor kinderen van 6 tot 8 jaar gelden specifieke hoeveelheden aan voedingsstoffen. Dit is logisch omdat kinderen zich ontwikkelen en ouder worden en zo de hoeveelheden van voedingsstoffen die de kinderen nodig hebben, verschuiven. Het is belangrijk om de activiteiten van het kind mee te nemen in de hoeveelheden. Zo zal een kind de ene dag meer nodig hebben dan een andere dag. Dit kan veroorzaakt worden doordat een kind de ene dag actiever is dan de andere dag. Bijvoorbeeld doordat het die dag heeft gevoetbald. Tevens is er een klein verschil tussen jongens en meisjes qua hoeveelheden die kinderen nodig hebben. Dit komt doordat meisjes minder spieren maar meer vetmassa hebben dan jongens. Meisjes hebben om die reden minder voedingsstoffen nodig. Echter, het is belangrijk dat de voeding voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten en vitaminen en mineralen bevat voor zowel meisjes als jongens.
Vitamines, mineralen en supplementen
Via een gezonde en gevarieerde voeding krijgen kinderen van 6 tot 8 jaar alle vitamines, mineralen en omega 3-vetzuren in voldoende mate binnen. Er worden geen voedingsstoffen via supplementen aanbevolen. Voor bepaalde groepen kan een multivitamine zinvol zijn. Let er wel op dat een pilletje ter aanvulling is. Nooit ter vervanging van een maaltijd. Daarnaast is het raadzaam om altijd de verpakking te controleren op de dosering. Een langdurige overconsumptie van bijvoorbeeld vitamine A is schadelijk voor kinderen tussen de 6 en 8 jaar. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de groei van kinderen. Wanneer een kind teveel aan vitamine A binnenkrijgt is dit echter schadelijk. Zo kan het kind verschijnselen krijgen als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid of vermoeidheid. Daarnaast kunnen zich problemen ontwikkelen aan de ogen, huid en het skelet. Deze verschijnselen komen echter pas tot uiting wanneer het kind heel veel vitamine A binnenkrijgt. Tevens kan een suppletie van vitamine D toepasselijk zijn bij donkere of getinte kinderen van 6 tot 8 jaar.
Beweging jong kind
Kinderen hebben naast een gezond voedingspatroon ook beweging nodig. Vaak wordt er op school al veel aan beweging gedaan en krijgen kinderen de mogelijkheid buiten te spelen. Toch komt het steeds vaker voor dat kinderen na school voor de televisie of achter de computer zitten. Beweging is een belangrijk onderdeel in het voorkomen van overgewicht bij kinderen. Voor kinderen wordt geadviseerd om per dag minimaal 60 minuten te bewegen. Daarnaast 2 keer in de week intensief te sporten. Intensief sporten kan in de vorm van bijvoorbeeld; voetbal, tennis, hockey of zwemmen. Naast deze voorbeelden zijn er nog vele andere sporten waarmee uw kind wekelijks intensief sport. Bewegen is goed voor het lichaam, de geest en voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Kinderen leren onder andere om samen te spelen en om ruzie te maken om hun zin te krijgen. Daarnaast leren kinderen van 6 tot 8 jaar ook om conflicten weer op te lossen.
Gebit jong kind
Vanaf 6 jaar kan het kind beginnen met het wisselen van tanden. De melktanden gaan loszitten en worden vervangen door blijvende tanden en kiezen. Wiebelende tanden kunnen voor een kind spannend of eng zijn. Dit kan zich uiten in angst om in iets hards te bijten. Ook kan een kind bang zijn om de tanden te poetsen. Het wisselen van tanden is echter een natuurlijk proces en kan geen kwaad. De melktanden worden tenslotte vervangen voor nieuwe blijvende tanden. Mocht het kind toch veel last hebben van een pijnlijke mond, dan kan koele voeding de pijn licht verdoven. Het is niet raadzaam om hard voedsel te vermijden, aangezien het kind in de groei is. Harde voeding draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van de kauw- en slikmotoriek. Mocht het kind toch veel last houden aan de mond, dan wordt geadviseerd om de tandarts te raadplegen.
Onderzoek jong kind
- Kinderen van gestreste ouders hebben een grotere kans op het ontwikkelen van overgewicht of obesitas. Hierbij bleek stress geen invloed te hebben op de inname van de hoeveelheid groente en fruit. Ook bleek stress geen invloed te hebben op de hoeveelheid beweging die kinderen kregen. Wel wordt aangenomen dat gestreste ouders vaker kiezen voor fastfood. Dit omdat een gewone maaltijd vaak niet vooraf is gepland.
- In vergelijking met andere landen blijken Nederlandse kinderen veel frisdrank te drinken. Dit zou neer komen op zo’n 0,6 liter per dag. Jongens drinken daarbij meer frisdrank dan meisjes. Ook kijken jongens meer televisie. Daarentegen blijken jongens wel meer te sporten dan meisjes. Ook bleek dat kinderen van hoger opgeleide ouders vaak slanker te zijn. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd onder meer dan 7.000 schoolkinderen.
- De huidige generatie kinderen komt een jaar eerder in de puberteit dan twintig jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek. De precieze reden van deze verschuiving is onbekend. Wetenschappers vermoeden dat een ongezonde voeding en weinig beweging een rol spelen. Maar ook genetische factoren of blootstelling aan bepaalde chemische stoffen in bijvoorbeeld de voeding zouden boosdoeners kunnen zijn.
Externe informatie jong kind of producten
We zijn extern onderstaande boeken, betreffende voeding jong kind (6-8 jaar), voor u tegengekomen:
- Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4-18 jaar. Auteur Voedingscentrum, Nederlands, 128 pagina’s. Centraal thema ‘gezond opgroeien’ (daarna met subthema’s de leeftijdcategorieën 4-8 jaar, 9-13 jaar, 14-18 jaar). Naast goede en gedegen informatie worden tips en recepten gegeven voor verantwoorde maaltijden en tussendoortjes die passen bij de betreffende leeftijdsgroep.
- Alles wat u wilt weten over kinderen en eten. Auteur Karin Amstutz, Nederlands, 168 pagina’s. Antwoorden op vragen over eten, bewegen en overgewicht van ouders die hun kind gezond willen opvoeden. Het begint met de voedingsstoffen en de verwerking ervan door ons lichaam. Daarna worden de groepen voedingsmiddelen behandeld; de gezonde, zoals groente, water, vlees, eieren en zuivel. Daarna de verleiders zoals suiker, zoete drankjes en snoep.
- Gezonde kinderen. Auteurs Irene Den Doop & Stichting Gezondheid Nederland, Nederlands, 92 pagina’s. Ondermeer antwoorden op vragen waar veel ouders mee rondlopen, zoals: ‘Hoe voorkom ik dat mijn kind zijn of haar lunchpakket weggooit?’, ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind minder snoept en meer beweegt?’ en ‘Hoe houd ik gezond eten betaalbaar?’
Weten waar gezonde voeding voor jonge kinderen (6-8 jaar) uit bestaat?
Het door uw DietCetera diëtist uitgeschreven voedingsadvies kunt u eenvoudig via onderstaande ‘diensten voor dit voedingsdoel’ bestellen. Deze adviezen zijn specifiek gericht op kinderen van 6 t/m 8 jaar.
Diensten voor dit voedingsdoel
Product type | Prijs | |
---|---|---|
Voedingsadvies
|
€ 9,95 |
>> Bestellen |
Disclaimer voedingsdoelen
DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.