Brede diëtisten informatie over voedingsdoelen

Uiterlijk

Wanneer men gevarieerd en gezond eet, straalt de huid dat uit en glanst het haar. Niet alleen de huid en haren zullen verbeteren, ook zal men veel meer energie hebben en zich gezonder voelen.

Het uiterlijk is de buitenkant van een mens, ook wel het zichtbare van de mens genoemd. In de hedendaagse cultuur wordt er veel aandacht besteed aan het uiterlijk, vooral tijdens de puberteit en naarmate men ouder wordt. Vrouwen piekeren naarmate ze ouder worden steeds meer over hun uiterlijk. Het is nauwelijks te ontwijken. Maar ook is het taboe betreffende uiterlijke verzorging van de man snel aan het verdwijnen. De televisie overlaadt ons dagelijks met reclames om er mooier, jonger en slanker uit te zien. Vooral als men de tijdschriften moet geloven, bestaan er uitsluitend mooie mensen. Het beeld dat wordt geschetst over uiterlijk ligt vaak ver van de werkelijkheid. Het is daarom niet verbazingwekkend dat veel jongeren, vooral in de puberteit, zich onzeker voelen over hun uiterlijk. Jongeren merken dat ze zichzelf steeds meer vergelijken met anderen en vormen zo een mening over het eigen uiterlijk. Dit gebeurt op steeds jongere leeftijd.

 

Negatieve invloeden op het uiterlijk

Roken, (teveel) alcohol, stress en te veel blootstelling aan de zon doet het uiterlijk geen goed. Dit betekent niet dat alles vermeden moet worden. Wanneer men alcohol met mate gebruikt of met mate in de zon gaat liggen, is het minder negatief. Op roken na, want dat is en blijft heel slecht voor het uiterlijk, met name voor de huid. Een aantal factoren die het uiterlijk negatief beïnvloeden zijn:

 • Ongezonde voeding: Wanneer er te vaak ongezond wordt gegeten zal dat worden opgemerkt aan het uiterlijk. Men krijgt last van een slechte, vette huid, wat kan leiden tot puistjes of zelfs acne. Er kan haaruitval optreden doordat er vitaminetekorten ontstaan en het haar dof wordt. Dit wil niet zeggen dat er nooit meer een “vette hap” genomen mag worden. Eens in de zoveel tijd kan geen kwaad, maar het is belangrijk om er geen gewoonte van te maken. Ook het gebruik van veel suiker wordt afgeraden. Groente, fruit en volkorenproducten dragen bij aan een gezonde voeding.
 • Veel verzadigd vet: Het is noodzakelijk om de vetten niet uit de voeding te schrappen, want vetten heeft het lichaam ook nodig als brandstof (energie). Men dient alleen niet te kiezen voor verzadigde oftewel slechte vetten. Vetten worden onderscheiden in verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten worden vooral gevonden in dierlijke producten. Hierbij is te denken aan kaas, worst en melkproducten. Ook in sommige plantaardige producten komen veel verzadigde vetten voor, zoals cacaoboter en kokosvet. Over het algemeen zijn verzadigde vetten bij kamertemperatuur gestold (hard). Verzadigde vetten zorgen er in het menselijk lichaam voor dat het cholesterolgehalte in het bloed stijgt. Cholesterol is een vettige stof. Deze stof kan door het lichaam zelf worden gemaakt. Dit gebeurt in de lever. Ook kan cholesterol worden opgenomen uit de voeding. Een hoog cholesterolgehalte kan als gevolg hebben dat er vet op de wanden van de bloedvaten wordt afgezet en dat zo de bloedvaten dicht kunnen slibben. Door het dichtslibben van de bloedvaten is er een hogere kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten zijn meestal vloeibaar bij kamertemperatuur en zitten voornamelijk in plantaardige producten. Onverzadigd vet verlaagt juist het cholesterolgehalte. Een ezelsbruggetje kan helpen om het verschil tussen goede en slechte vetten te onthouden. ‘Onverzadigd’ begint met de O van ‘Oké’, ‘Verzadigd’ met de V van ‘Verkeerd’.
 • Roken: Roken is slecht voor de huid, longen en het hart. Wanneer iemand rookt, is dat gauw te zien aan de huid. De huid wordt grauw, mat, droog en krijgt sneller rimpels. Daarnaast versnelt roken het verouderingsproces. De stoffen in tabaksrook zorgen namelijk voor een verminderde bloedtoevoer. Hierdoor wordt de toevoer van zuurstof, vitaminen en mineralen minder. Zuurstof, vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor het lichaam om de cellen in de huid goed te laten werken. In het voedingsdoel ‘stoppen met roken’ wordt verder uitgelegd over de methoden om te stoppen met roken.
 • Alcohol: Overmatig alcoholgebruik is slecht voor het uiterlijk en de gezondheid. Overmatig drinken zorgt er namelijk voor dat de bloedvaatjes in de huid worden verwijd. Dit wordt zichtbaar in de huid door de vergrote poriën.
 • Zon: Zon is op zichzelf niet slecht, maar te veel blootstelling aan de zon versnelt het verouderingsproces van de huid. Hierdoor ontstaan er sneller rimpels en de huid kan beschadigd raken door het verbranden. Deze schade zal nooit helemaal herstellen. Ook droogt de zon de huid uit, wat ook een oorzaak is van vroegtijdige rimpelvorming. Van 12:00 tot 15:00 uur is de zonstraling het sterkst en wordt afgeraden om in de zon te gaan liggen. Belangrijk is om met mate te zonnen en de huid goed in te smeren met een beschermende zonnebrandcrème.
 • Stress: Iedereen heeft wel eens last van stress. Teveel stress heeft vaak nare gevolgen voor het uiterlijk. Iemand die vaak last heeft van stress gaat sneller het verouderingsproces in. Stress is niet altijd even gemakkelijk uit het leven te bannen. Zeker bij een stressvolle baan, een stressvolle thuissituatie of andere problemen die stress veroorzaken. Bij stress is het belangrijk om toch te proberen te ontspannen of een manier te vinden om met de stress om te gaan. Sporten kan bijvoorbeeld een uitlaatklep zijn.
 • Koffie: Te veel koffie kan op den duur gevolgen hebben voor de gezondheid en het uiterlijk. Overmatig gebruik van koffie zorgt er namelijk voor dat mineralen minder goed worden opgenomen. Mineralen komen in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken. Mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ook zorgt te veel koffie er voor dat calcium onttrokken wordt uit de botten. Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. In koffie zit het stofje cafeïne. Cafeïne komt van nature voor in koffie en in kleine hoeveelheden in thee. Overmatig gebruik van cafeïne kan er voor zorgen dat men snel onrustig wordt, last krijgt van hartkloppingen en slecht slaapt. Dit heeft allemaal gevolgen voor het uiterlijk. Tevens geeft koffie een gele aanslag op de tanden.
 • Drugs: Eén van de slechtste verslavingen is drugsgebruik. Drugs zijn zeer slecht voor de gezondheid en ook voor het uiterlijk. Overmatig drugsgebruik zorgt er voor dat er minder wordt gegeten. Hierdoor treedt een snelle vermagering op. Het is vooral aan de huid te zien. De huid gaat er slechter uitzien, er ontstaan wallen en het verouderingsproces gaat sneller. De jeugdige uitstraling verdwijnt.
huidhaaruiterlijkrimpelsongezonde voedingrokenalcoholzonstresskoffiedrugsvette visomega 3vitaminenvitamine Avitamine Cvitamine Evitamine Dlichaamsbewegingwaterzink

Voeding en uiterlijk

Verantwoord en gezond eten is belangrijk voor een gezond en stralend uiterlijk. Wanneer men vaak vet voedsel eet, is dit te zien aan de huid. Wanneer men gevarieerd en gezond eet, straalt de huid dat uit en glanst het haar. Men krijgt dan namelijk alle belangrijke voedingsstoffen binnen die het lichaam nodig heeft. Niet alleen de huid en haren zullen verbeteren, ook zal men veel meer energie hebben en zich gezonder voelen. Kortom, voeding speelt een grote rol bij het behoud van een gezond uiterlijk.

Een aantal voorbeelden van voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goed uiterlijk zijn:

 • Vette vis: Vette vissoorten zijn niet alleen goed voor hart- en bloedvaten maar ook voor de huid en het haar. Vette vis, zoals zalm en haring, is rijk aan omega 3-vetzuren. Omega 3–vetzuren zijn onverzadigde (gezonde) vetten en zorgen voor een gezonde en stralende huid. Ook zal het haar er gezonder en glanzender uitzien door het eten van deze gezonde visvetten.
 • Vitaminen: Vitaminen zijn belangrijk voor de huid, het haar en de nagels. Voorbeelden van deze vitaminen zijn: A, C, D en E. Vitamine A zorgt ervoor dat de talgklieren niet verstopt raken. Talg is een soort vet dat dient als huidsmeer. Elke vierkante centimeter van je huid bevat ongeveer vijftien talgkliertjes. De talgkliertjes bevinden zich direct onder de huid en maken, zoals de naam al zegt, talg. Wanneer de talgklieren niet verstopt raken, zullen er minder snel pukkels ontstaan. Talg heeft een aantal belangrijke functies: het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels en het soepel houden van de huid. Tevens bevordert vitamine A de aanmaak van een speciaal eiwit in het oog. Door dit eiwit kan men goed zien. Vitamine A komt onder andere voor in groente en in bak- en braadproducten. Vitamine C zorgt er voor dat collageen en elastine worden aangemaakt in de huid. Collageen zorgt voor stevigheid van de huid en elastine voor elasticiteit. Tevens ondersteunt vitamine C het gebit. Bij een ernstig tekort aan vitamine C kunnen er zelfs tanden uitvallen. Producten die vitamine C bevatten zijn groente en fruit. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van huid, haar en nagels. Als nagels snel afbreken kan dat een teken zijn van een vitamine D tekort. Zon is een belangrijke bron van vitamine D. Door zonlicht maakt de huid namelijk vitamine D aan. Hierdoor groeien nagels sneller in de zomer. Vitamine E is van belang voor een soepele en zachte huid. Vitamine E komt voor in onder andere olijven en noten.
 • Water: Het is belangrijk om iedere dag voldoende water te drinken, zodat de huid goed gehydrateerd blijft. Water zorgt er ook voor dat alle afvalstoffen uit het lichaam worden afgevoerd. Genoeg water voorkomt een droge en een ruwe huid en daarmee ook rimpels.

Niet alleen de voeding is belangrijk, ook beweging speelt een belangrijke rol bij het uiterlijk. Studies hebben namelijk bewezen dat vrouwen die regelmatig bewegen een stevigere huid hebben dan vrouwen die niet bewegen. Beweging voorziet de huid van zuurstof en voedingsstoffen die nodig zijn voor de productie van collageen. Collageen zorgt ervoor dat de huid sterk en strak blijft.

 

Onderzoek 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij een hoge inname van vitamine C er minder rimpels ontstaan. Tevens wordt de huid minder droog bij een hoge inname van vitamine C. Wanneer veel linolzuur wordt ingenomen met de voeding, wordt de huid minder droog en dun. Linolzuur is een vetzuur en zit vooral in plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie.

 

Externe informatie of producten

We zijn extern onderstaande boek, betreffende voeding en uiterlijk, voor u tegengekomen:

 • Eating for Beauty, voor hem & haar. Auteur David Wolfe, Nederlands, 200 pagina's. De auteur is een van de meest vooraanstaande Amerikaanse voedingsexperts, beschrijft hoe je je lichaam kunt reinigen, voeden en mooier maken door de gunstige uitwerking van een voedingspatroon gebaseerd op vers voedsel. Je kunt de lessen in dit boek toepassen om je uiterlijk, vitaliteit en gezondheid te verbeteren.
 • Drogisterij.net Lichaamsverzorging.

 

Disclaimer voedingsdoelen

DietCetera geeft u met bovenstaande tekst slechts algemene informatie. Wij hebben deze tekst niet gericht op individuele personen en omstandigheden. Vanzelfsprekend hebben we wel getracht deze informatie zo duidelijk en correct mogelijk te omschrijven. U blijft echter zelf verantwoordelijk voor uw eigen keuzes en interpretaties. Mocht u specifieke vragen of problemen hebben dan adviseren we u contact op te nemen met uw (huis)arts, diëtist of andere deskundigen. DietCetera is niet aansprakelijk voor eventuele schade ten gevolge van het onjuist interpreteren van deze tekst.

 

Vorige

top